1
Array
(
    [0] => Ja
)

Marieken Nieuwdorp

TextielToegepaste kunstProfessioneel kunstenaar

Marieken werkt met textiel. Met name het ambacht weven trekt haar. Maar daarnaast combineert ze vaak ook verschillende de textiele technieken zoals, weven, breien, borduren en vilten. Ze heeft na haar opleiding bij het Textielmuseum Tilburg haar vakbekwaamheidsverklaring gehaald bij de inspectie KV/AK. Jaren heeft ze lessen gegeven en georganiseerd aan het Kunstencentrum en aan haar eigen Weefschool De Binding in Nieuwegein.

 

Tijdens haar vakanties met man en kinderen reisde ze meestal af naar Scandinavië. Prachtige landen met schitterende natuur, bijzondere sferen en beelden. Hoe noordelijker hoe verstilder en weidser de natuur. Wat Marieken op een gegeven moment echt greep was Noord-Scandinavië. Het zijn de Sami die hier wonen. Het is de laatste inheemse bevolking van Europa. Een inheemse bevolking die erg onderdrukt is geweest. De kinderen gingen naar mindere scholen, hun eigen taal mocht niet meer worden gesproken, etc. Gelukkig is de situatie van de bijna 80.000 Sami aan het verbeteren. Ze hebben nu hun eigen parlement, eigen vlag en de taal wordt weer aangeleerd. De moeilijke situatie van deze bevolkingsgroep met rijke cultuur trof haar. Ze wilde hier echt iets mee doen, het onder de aandacht brengen. Het laatste jaar heeft ze zich verder in hun leefwijze verdiept en heeft ze zich er in haar textielontwerpen door laten inspireren.

 

Daarnaast is Marieken altijd erg betrokken bij de natuurlijke omgeving. Dit uit zich onder andere in het verwerken van de materialen uit haar omgeving zoals bij het ecoprinten en weefwerken met het riet uit haar vijver. Daarnaast kiest ze ook voor het verven met natuurlijke verfstoffen van planten uit haar tuin. Ook het recyclen is haar niet vreemd. Zie hiervoor o.a. de verwerking van oude spijkerbroeken.

 

Naast de activiteiten voor haar eigen weefatelier zet Marieken zich in als voorzitter van Stichting Kunst in Lochem en als voorzitter van Stichting KMVK, die zich met haar keurmerken inzet voor het verduurzamen van de gastvrijheidssector.

Naam:Marieken Nieuwdorp
Plaats:Lochem
Emailadres:debinding@kpnmail.nl
Telefoonnummer:06-81077921
website:https://www.mariekennieuwdorp.nl

Expositie locatie (toegangkelijk voor minder valide)

De Binding, Exelseweg 3, 7245 VC Laren, Nederland

De Binding, Exelseweg 3, 7245 VC Laren, Nederland

By Sitework sitework icon