Els Bottema

KeramiekProfessioneel kunstenaar

Keramiste Els Bottema (Den Haag 1954) groeide op in keramiekstad Delft. Sinds 1988 woont zij in  de Achterhoek, eerst in Zutphen en nu in Eefde waar zij een fijn atelier heeft met een grote tuin die mogelijkheid biedt tot Raku stoken.

Na haar studie HBO Handvaardigheid specialiseerde zij zich in de keramiek met name in de “primitieve” stooktechnieken als kuilvuur, kapselbrand en rakustoken. In Italië volgde zij een masterclass Naked Raku bij de gerenommeerde keramist David Roberts, waarna zij zich verder verdiepte in deze boeiende techniek, waarbij de glazuur na het stoken weer van het werkstuk afspringt en alleen de tekening van de rook overblijft als decoratie.

 

Zij wordt geïnspireerd door architectuur en natuur. Reizen naar Amerika, een verblijf van 2 jaar in Indonesië en de mozaïeken van het Alhambra hebben een onvergetelijke indruk gemaakt die zij vertaalt in doosjes met dekseltjes en kleine gestapelde monumentjes die worden  ingesneden of met lijnen gedecoreerd.

Ook de komvorm, de oervorm van de keramiek, keert weer steeds vaker terug in haar werk. Aanleiding was een klein kommetje van 7000 jaar oud dat zij zag in een museum in Tongeren.

 

Els werkt graag samen met andere kunstenaars. Zo ging zij een samenwerkingsverband aan met textielkunstenares Miriam Verbeek. Onder de naam ‘Atelier Vuurwater’ combineren zij vilt en keramiek, waarbij het harde van de keramiek en het zachte van vilt verrassende werken opleveren.

 

Ook werkt zij samen met de Londense kunstenaar Paul Kindersley, die werk van Els beschildert met glazuur en op andere manieren bewerkt.

Samen met Lida Cardozo Kindersley legt zij in aan de kust in Suffolk in Engeland een schelpenlijn van zo’n 300 meter lang. Dit project dat al 16 jaar loopt trekt veel aandacht op het strand en heeft geresulteerd in een boekje en een documentaire. Op 20 oktober van dit jaar verscheen het boek ‘a Shell In Time’, dat zij schreven over hun vriendschap en het ontstaan van de schelpenlijn.

 

 

Naam:Els Bottema
Plaats:Eefde
Emailadres:elsbottema@hotmail.com
Telefoonnummer:0628919509
website:https://www.elsbottema.nl; www.ateliervuurwater.nl

Expositie locatie

Molendijk 4a, Eefde, Nederland

Molendijk 4a, Eefde, Nederland

By Sitework sitework icon