Kunstroute trekt opnieuw veel bezoekers

02-04-2024 Door Henri Bruntink
LOCHEM/GORSSEL – De Kunstroute Lochem trok tijdens het paasweekend veel belangstelling. Met name Eerste Paasdag was een topdag. Dat had ongetwijfeld veel met het mooie weer te maken. Die dag werd er veel gefietst en in de kern van Lochem ook gewandeld, al dan niet volgens de door de organisatie aangeboden routes. Verder meldden veel deelnemers dat er sprake was van een kooplustig publiek.

Door Henri Bruntink

Het zwaartepunt van de route lag duidelijk in het centrum van Lochem. Het vers verbouwde Stadshuus vormde, samen met het oude stadhuis en de Gudulakerk, een cluster van locaties waar veel te zien was. Het Stadshuus diende als startpunt van de route. In de vaste expositieruimte op de eerste verdieping is deze hele maand nog werk te zien van alle deelnemende kunstenaars onder de titel ‘De Verwarring’. Deze tentoonstelling, in samenwerking met de kunstcommissie van het Stadshuus, werd vrijdagmiddag geopend voor wethouder Wendy Goodin. Daarbij waren veel deelnemers aanwezig.

Verwarring
Marieken Nieuwdorp, voorzitter van de stichting Kunst in Lochem, zei bij die gelegenheid dat het thema ‘verwarring’ heel breed kan worden opgevat: politiek, klimaat, maatschappelijk, persoonlijk. “Kunst en cultuur kan vanuit de verwarring veranderingen teweegbrengen”, zo klonk het. Wendy Goodin benadrukte dit nog eens in haar openingswoord door te zeggen dat kunst betekenis kan geven aan de wereld om ons heen en dat het kan verbinden. Die verbinding komt mooi tot uitdrukking tijdens de tentoonstelling in het Stadshuus, doordat alle kunstenaars een werk van 50×50 centimeter aanleverden binnen het gestelde thema. Dat geeft een heel divers beeld.

Tijdens de Kunstroute werd ook de begane grond van het Stadshuus gebruikt. Verschillende kunstenaars toonden daar hun werk en waren meest ook persoonlijk aanwezig. Veel bekijks trokken de leden van de Lochemse modeltekenclub die ‘live’ steeds wisselende bezoekers tekenden. Het publiek kon over de schouders van de tekenaars meekijken.

Staring College
Leerlingen van het Staring College leverden een bijdrage door recyclekunst te maken van oude vlaggen van de Kunstroute. De kleurrijke resultaten waren te zien in het oude stadhuis. Ook de leerlingen werkten vanuit een thema. In hun geval was dit ‘kunst en vliegwerk’. Niet verwonderlijk dus dat er veel, al dan niet (on)geïdentificeerde vliegende objecten waren te aanschouwen.

In Gorssel was in een bijgebouw van appartementencomplex De Bloemenkamp de tentoonstelling ‘Art+Crafts Ukraine’ te zien. Ook dat trok veel belangstelling. Te zien waren onder meer sieraden, objecten van hout, schilderijen, digitale kunst en kleding. In Exel exposeerde voorzitter Marieken Nieuwdorp haar eigen textielkunst. Ze toonde zich tevreden over het verloop van de Kunstroute. “Ik krijg veel positieve reacties van deelnemers. Wat opvalt is dat het publiek dit jaar kennelijk kooplustiger was dan tijdens voorgaande edities. Dat melden diverse deelnemers. Ook ik heb het nodige verkocht”, zo liet ze weten.

Kunstvormen
Tweede Paasdag was gedeeltelijk wat verregend, maar later in de middag klaarde het op en kwamen er toch weer meer bezoekers op de verschillende locaties af. Kunst in Lochem is blij met de deelname van de leerlingen het Staring College, vanwege de broodnodige verjonging. Voor volgend jaar wordt gemikt op kunstvormen, zoals muziek en poëzie.

En op 22 en 23 juni doet de gemeente Lochem mee aan het landelijk Atelierweekend.

De centrale expositie in het Stadshuus is nog de gehele maand april te bezoeken van maandag t/m zaterdag van 11.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis.

By Sitework sitework icon