Marieken Nieuwdorp

Tijdens haar vakanties met man en kinderen reisden ze meestal af naar Scandinavië. Prachtige landen met schitterende natuur, bijzondere sferen en beelden. Hoe noordelijker hoe verstilder en weidser de natuur.

Wat haar op een gegeven moment echt greep was Noord-Scandinavië. Het zijn de Sami die hier wonen. Het is de laatste inheemse bevolking van Europa. Een inheemse bevolking die erg onderdrukt is geweest. De kinderen gingen naar mindere scholen, hun eigen taal mocht niet meer worden gesproken, etc. Gelukkig is de situatie van de bijna 80.000 Sami aan het verbeteren. Ze hebben nu hun eigen parlement, eigen vlag en de taal wordt weer aangeleerd.

De moeilijke situatie van deze bevolkingsgroep met rijke cultuur trof haar. Ze wilde hier echt iets mee doen, het onder de aandacht brengen. Het laatste jaar heeft ze zich verder in hun leefwijze verdiept en heeft ze zich er in haar textielontwerpen door laten inspireren.

In een drieluik legt ze verschillende perioden van de Sami vast, vanaf 6000 jaar geleden waar rotstekingen van zijn gevonden tot de huidige tijd waarin de bevolking, ondanks nog vele moeilijkheden, er weer mag zijn.


Marieken Nieuwdorp

exposeert tijdens de kunstroute bij

Weef- en Textielatelier De Binding – Exelseweg 3, 7245 VC Laren

06 81077921

debinding@planet.nl

www.facebook.com/WeefatelierDeBinding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.