Cees Salentijn


In de oudheid schilderde Zeuxis een jongetje met een druiventros in de hand. De druiven waren zo sappig geschilderd dat de spreeuwen er op af kwamen om erin te pikken. De behoefte om zo levensecht te schilderen kent Cees Salentijn ook. Toch laten zijn stillevens voldoende ruimte open voor de verbeelding van de kunstenaar.

Cees laat zien dat hij de marges en mogelijkheden benut die hem in staat stellen een eigen invulling van het stilleven te geven. Hij reageert op de realiteit door accenten te leggen, dringt zo diep mogelijk door in de wereld van de “levenloze” dingen en benut optimaal de werking van het clair-obscur. Daarmee streeft hij naar een sterke ruimtesuggestie en tracht hij de karakteristieke stofuitdrukking van zijn onderwerpen zo realistisch mogelijk weer te geven.

Zijn voorkeur gaat uit naar het schilderen van oude of gehavende voorwerpen, dode dieren of aangetast fruit. Niet alleen de staat waarin voorwerpen verkeren is voor hem belangrijk, ook hun vorm, hun plek binnen de compositie, kleur en licht zijn essentieel. Daarbij zoekt hij zijn onderwerpen bij voorkeur in zijn directe leefomgeving. Dit is, omdat hij van mening is dat in het schijnbaar alledaagse, veelal het bijzondere te vinden is.

 

Exposeert tijdens de kunstroute bij BIC

Noorderwal 17

7341 BL Lochem

06 42988780 of 0575 547719

cees.salentijn@gmail.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *