Dorien Plaat

De beeldentaal van Dorien Plaat is glashelder en zeer indringend. Je kunt niet wegkijken, je kunt er niet omheen. De figuren op haar doeken nemen geen genoegen met oppervlakkige beschouwing. Ze lijken te zeggen, kijk maar, hier ben ik, ik nodig je uit naar mij te kijken, in al mijn naaktheid, in al mijn kwetsbaarheid. Nee, niet weglopen, kijk nou even. In een keiharde wereld, waarin de buitenkant het belangrijkst lijkt, lijken de schilderijen van Dorien tegen ons te zeggen, non-verbaal: mijn buitenkant is flinterdun, je mag naar binnen kijken, kijk eens hoe mooi ik ben! Nee, niet “mooi” in de context van een vergankelijk fysiek schoonheidsideaal, maar “mooi” met een eeuwigheidswaarde, authenticiteit en dus kwetsbaarheid. De figuren van Dorien laten zich zien in totale kwetsbaarheid, ze zijn daardoor niet zwak maar sterk, juist omdat ze vrede hebben gesloten met die kwetsbaarheid, van hun kwetsbaarheid houden, er zelfs trots op zijn.

Als dat geen mooie boodschap is voor de wereld waarin wij leven; wie niet ontroerd wordt door deze kunst heeft (nog) niet goed gekeken, of niet naar de schilderijen, of niet naar zichzelf. Frans Ellenbroek, bioloog directeur Natuurmuseum Brabant

DSCN2057 closeup portret

Dorien Plaat

Nijverheidstraat (ingang plein, naast Susskind)

7213 DA Gorssel

06 22154306

www.dorienplaat.nl

plaatdorien152@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *